Starten met ondernemen volgens Chris Guillebeau

Een waarheid als een huis: Waarde creeëren voor anderen geeft ondernemingen bestaansrecht. Technologische en Politiek-Juridische vooruitgang heeft er voor gezorgd dat een eigen onderneming toegankelijker is geworden voor een grote groep mensen. Noem het democratiseren van ondernemerschap. In het boek $100 Startup laat Chris Guillebeau in zijn wereldwijde onderzoek zien dat je ondernemer kunt zijn met een totale investering tot minimaal $100 dollar.

$100 startup het onderzoek

Oke, een heerlijk inspirerende (lees: sales-gerichte) titel. Om over de American-dream getinte eerste regel van het boek nog maar te zwijgen “Imagine a life where all your time is spent on the things you want to do”. Toch onderbouwt Chris Guillebeau de titel van zijn boek met de bevindingen uit zijn onderzoek. Vierduizend pagina’s met enquêtes, Skype interviews en over en weer email-contact, bevatte de data van ondernemende wereldburgers. Chris Guillebeau ging opzoek naar de overeenkomsten in de verhalen van vrijzinnige en vooruitstrevende startende ondernemers. Het zijn verhalen van mensen die genoeg hebben van “working for the men” of van mensen die via een onverwachte wending in het leven tot de start van hun onderneming komen. Overal op de wereld hebben mensen vele verschillende manieren gevonden om waarde te creëren voor anderen, waardoor zij op hun beurt het bestaansrecht voor hun eigen onderneming en vrijheid creëren. “These people are rewriting the rules of work, becoming their own bosses, and creating a new future” aldus Chris Guillebeau.

Fragment uit $100 startup - Chris Guillebeau

Fragment uit $100 startup – Chris Guillebeau

Privé en werk als communicerende vaten

Verwacht van dit boek geen snelle tools en tricks om het ondernemen te vereenvoudigen. Daarin verschilt het van bijvoorbeeld The 4 hour workweek van Tim Ferriss. Het boek bevat echter wel stof om na te denken over de invulling van werken. $100 startup gaat over de raakvlakken van je werkzame leven en je privéleven en hoe je deze als communicerende vaten kunt inzetten voor een fijner leven. In mijn ogen zeker de moeite waard om je hierin te laten inspireren door honderden startende ondernemers. Deze mensen verdienen hun geld aan de hand van waarde in plaats van werktijd.

Mindset en strategie

Dit is één van die boeken die je op ideeën brengt en je mindset positief beïnvloed. Althands voor mij is $100 startup dat zeker geweest. Het onderzoek en het boek zijn een ode aan Lifestyle businesses en laat zien dat creativiteit, mindset en doorzettingsvermogen van grotere waarde zijn bij de start van je onderneming dan investeringsvermogen. De strategische lessen uit het boek worden aangevuld met invul-sheets als; Instant consulting business, One page business plan, One page promotion plan, Become your own publisher, Seven steps to Market testing en de Checklist voor het plannen van een productlaunch. Deze zijn te verkrijgen via http://100startup.com/

Cover van 100 dollar startup - Chris Guillebeau

Klik om het boek op bol.com te bekijken