De grote functionaliteit van WordPress wordt bepaald door Plugins. Plugins zijn stukjes software die je integreert met WordPress, de fundering van je website. Steeds meer mensen bouwen en verspreiden deze plugins, waardoor de functionaliteit van WordPress alleen maar groeit.

Hoe werkt WordPress? WordPress is een Content Management Systeem (ander woord voor fundering van je website) en kenmerkt zich door simpele bediening waarmee iedereen websites kan maken. Hieronder laat ik je zien met welke plugins ik graag werk, je komt ze onderandere tegen op lemnivate.com:

WordPress Google analytics plugin:

Google Analytics for WordPress – Yoast.com

Joost van de Valk heeft met zijn Yoast.com deze geweldige plugin gemaakt. Nadat je de plugin geïnstalleerd hebt, vindt je onder het kopje Instellingen de configuratie van Google Analytics. Met een paar klikken koppel je de plugin met je Google Analytics account. Vervolgens zul je voortaan haarfijn kunnen terugvinden; waar je bezoekers vandaan kwamen, hoe lang ze bleven, welke bezoekersstroom ze hebben afgelegd en veel meer.

WordPress SEO plugin:

WordPress SEO – Yoast.com

Nog een WordPress plugin van Yoast.com. Deze Search Engine Optimalisation plugin helpt je eenvoudig de SEO waarde van de pagina of het bericht waaraan je aan het werken bent. Met het handige Snippet voorbeeld krijg je precies te zien hoe zoekers in google jouw link ten toon gesteld krijgen. Daarnaast geeft de SEO plugin een Pagina analyse terwijl je typt. De WordPress plugin helpt ook bij het verhogen van de SEO waarde van je gehele website.

WordPress Affiliate plugin:

Pretty link – Blair Williams

Is een handige WordPress plugin voor het beheren van je links. Ik stuitte op de plugin in een podcast van Pat Flynn van de smartpassiveincome.com. De plugin kan ingezet worden voor het beheren van bijvoorbeeld je affiliate links of je social media links. De lelijke en lange links met ingewikkelde code, bijvoorbeeld: http://www.facebook.com/pages/lemnivatecom/357912084263013?ref=hl verandert in lemnivate.com/facebook.

WordPress Backup plugin:

BackWPup – Daniel Hüsken

Deze WordPress backup plugin kwam ik tegen op de blog van Martijn Reintjes en bevalt ook mij uitermate goed. Iedere nacht wordt er een backup naar Dropbox gedraaid van al mijn WordPress sites. In het BackWPup scherm is eenvoudig in te stellen van welke elementen je een backup wilt hebben, hoe frequent deze gemaakt moet worden en of je een melding wilt hebben in het geval van een error. Harstikke handig.

WordPress nieuwsbrief plugin:

OptinSkin – Glen Allsopp en Graeme Boy

Deze Opt in plugin voor WordPress is voor zowel de beginnende als de ervaren blogger een onmisbare tool om het aantal email abonnees voor je website te verhogen. OptinSkin beschikt over kant en klare Skins welke zijn getest in de praktijk. Deze Skins zorgen ervoor dat je bezoekers hun emailadres kunnen achterlaten en zich abonneren op je blog. Abonnerende bezoekers zijn zeer waardevol. OptinSkin beschikt over alle middelen om Skins te testen en aan te passen.

WordPress contact formulier plugin:

Contact Form 7 – Takayuki Miyoshi

Een contact formulier op je website maakt het bezoekers gemakkelijk om in contact te komen met de eigenaar of beheerder van de website. Contact Form 7 maakt de installatie van een contact formulier kinderspel.

WordPress gastenboek plugin:

Disqus Comment System

Mijn voorkeur gaat uit naar het gastenboek van Disqus Comment System. Dit WordPress gastenboek maakt het laagdrempelig en eenvoudig voor je gasten om een reactie achter te laten op je berichten. Disqus werkt feilloos samen met twitter en facebook.