Muziek distributie als een dijk

Al langere tijd ben ik fan en groot gebruiker van de diensten van Spotify. Waar de itunes store ooit een revolutionaire stap zette richting het commercieel distribueren van muziek via het internet, lijken cloud muziek diensten als Spotify het af te maken. De Zweedse startup wint het van het grote Apple door muziek aan te bieden in een lease constructie, (mag ik dat zeggen, ja dat mag ik zeggen) waar Apple de tracks daadwerkelijk verkoopt.

[social_share/]

Branding, een wereld van muziek

Waar ik laatst zeer van onder de indruk raakte is de vernieuwde website van Spotify. Als je nieuw bent op de website van de muziekdienst laat een serie van video’s zien waar het bij Spotify om draait, “een wereld van muziek”. Branding in bijzondere vorm.

[iframe_loader src=”http://www.spotify.com/nl/video-splash/?utm_source=spotify&utm_medium=web&utm_campaign=start”]

bron: Spotify.com

De download button prominent in het midden aanwezig, “dwingt” je als muziek liefhebber de Spotify player te downloaden. Daarna opent de wereld van muziek, van Spotify zich voor je.

Upselling naar premium

Ben je al bekend met Spotify dan kom je op een prachtige salespagina terecht. De emotionele waardes van het merk Spotify en de bijzondere functies van het product, proberen je over te halen toe te treden aan de Premium wereld van muziek. Voor €120 per jaar is de cloud je muziekkast waar ongeveer 20 miljoen nummers (6 miljoen in itunes) liggen opgeslagen welke je kunt bereiken vanaf phone, computer en tablet.

Spotify wordt een Star

Dit business model legt geen windeiren. Spotify groeit langzaam uit van Question mark naar een Star volgens de BCG terminologie. Het bedrijf heeft een marktwaarde dat beraamd wordt op 3,25 miljard euro. Dit jaar wordt 500 miljoen euro omzet verwacht aan zowel premium abbonementen als reclame inkomsten. Naar eigen zeggen gaat 70% hiervan naar de rechthebbende; artiesten, labels, uitgevers en auteursrechtenorganisaties. Dit verklaart het verlies van 60 miljoen in 2011 en het te verwachten verlies van 2012. De hoge kosten maken dat Spotify opnieuw met de pet langs investeerders moet. Inmiddels heeft het Amerikaans- Chinees investeringsverbond KPCB en het Russische DST Global al 100 miljoen euro in de Zweedse streaming service gepompt.

Democratisering, innovatie en Chris Anderson

Persoonlijk vindt ik het prachtig om te zien hoe distributiemodellen worden veranderd door innovatie van techniek. Chris Anderson, schrijver en spreker over de The Long Tail: Why the Future of Business is Selling Less of More weet goed te verwoorden hoe het internet nieuwe markten aanboort. Met eindeloze winkelschappen en opslagruimte concurreert het internet met traditionele winkels. Waar voorheen enkel de 500.000 populairste songs in de warenhuizen te verkrijgen waren, zijn er vandaag de dag 20 miljoen songs via één streaming service verkrijgbaar. Ditzelfde geldt voor boeken en vele andere producten.

Populariteit en het aanbod van producten volgens Chris Anderson

De kritiek die Spotify krijgt komt uit hoeken die deze verandering niet begrijpen. De wereld verandert en daarop moet aanbod aangepast worden. De open houding die Spotify hanteert naar jonge en kleine muziekproducenten past helemaal binnen de democratisering die internet teweeg brengt.

Deze blogpost bevat de actuele cijfers in 2012
Bronnen: emerce.nl, Wikipedia, spotify.com